sayang kamu

sayang kamu

sy mghargai kamo0o semua....thanks

Wednesday, 23 July 2014

rumahku syurgaku..

assalamualaikummm....

nampak nyer arini br terrrajin nk update sbb nyer mls buat keje yg menambahkan stress tu, lg2 da nk raye kn...mud raye suda mari la....hahaha.. tau dek boss mati aku....huhu....

rumahku syurgaku....cewahhhh....da ade rumah kew.... da beli rumah sdri ker..?? hahaha.... berangan je lebih... tp inn sha allah.... lg 2thn angan2 tu jd kenyataan... semoga segala urusanku dipermudahkan oleh ALLAH s.w.t dan semoga housing loan di LULUS kn..aammin...

okey nk cite skit pasal teratak idaman ku...idaman ke..?? haha.. takla idaman sgt pn.. sbb nyer eila n husband setuju nk amik rumah ni pn sbb dkt ngan putrajaya, n harge nyer masih dlm mampu milik ktrng la.. mampu ke..?? ikot kan tak berape nk mampu pn tp ble difikir2 kn balik harge rumah akan naik dgn cepat.. bkn skit tp byk sgt.. bayangkan la hujung thn 2012 eila g survey harge rumah dlm anggaran 180-250k jer tp skang da 300-500k... mau tak pengsan nk mikir nyer... bayangkan la 2-3 thn akan dtg..?? tak tau la mampu ke tidak.....

niat dihati nk je double story tp ape kn daya, tak berape nk mampu n ble difikir2 mase akn dtg n kalau la umor smpai ke 60 larat ke lg ktrng nk turun naik umah tu... ermm dan kebetulan ktrng jumpe rumah ni, single story... itu pn masih bkire2 mampu ke tak... bapak mertuku ckp, biar ssh skang, bsenang2 kemudian... so ktrng pn setuju nk amik rumah tu...hanya tu je yg mampu ( tu pn loan blom proceed lg, ngah tgu nk sign aggrement n snp..risau sgt klu tak lulus..doa2kan loan sy approve yerk..)

kalau da tak mampu, kenape tak amik appartment o pangsapuri yg harge bwh 200k tu jer..?? sombong kn kamu ni eila....huhuhu..... bkn TAKNAK tp bile difikir2 balik byk sbb nyer..:-
1. maintenance tuk rumah appartment mahal (tgk pd kwsn la.klu area putrajaya dah cecah rm 250). bayangkan la, monthly rumah rm700+maintenance rm 250, tak ke da nk dkt seribu... tu blom 2-3thn akn dtg. drpd kne byr maintenance tu baik wat byr loan rumah...gaji "inn shaa Allah" akan naik stiap thn..
2. bile difikir2 balik sampai bile nk dok umah bertingkat2... kite tak tau ape yg akn jd pasni..mane la tau pasni family makin membesar, kn da selesa skit...
3. pastu kalau nk wat kenduri kendara sng...
4. dll...(tak ingat da ape lg..hehehe)
tp tepuk dada tanya selera la...terpulang kt la kt kite nk rumah jenis ape yg kite nk kn...?? lain org, lain citarasa..lain org lain pendapat..... btol tak...??

kenape beli rumah tu erk..?? ermm kenape yerk....?
1. sbb dkt ngan tempat keje (putrajaya)
2. harge mampu milik kot.
3. mmg nk rumah bwh.
4. nk dok rumah baru.hehe (br la terase mcm rumahku syurgaku...ceehhh sempat lg berangan kn..!)
5. sbb nk beli area kL, putrajaya, bangi n kajang, ermm memang tak mampu la so cari je la yg berhampiran....
6. kemudahan kt kwsn sekitar ctu dlm proses nk naik (2-4thn lg la kot)... takot lg lmbt lg mahal....
7. DLL

risau sebenar nyer nk beli rumah ni... byk sgt kemungkinan.....
1. risau pemaju bermasalah ( tp da chek kt kpkt, alhamdulillah pemaju nyer rekod baik. doa2kn la yerk rumah tu dpt siap sempurna)
2. takot sgt2 ctu kwsn banjir, da g survey ade yg kte ctu tak banjir..... (kalau pemaju sediakan sistem peparitan yg sempurna, "inn sha Allah" takkn banjir la)
3. takot tak mampu nk byr.. (semoga Allah murahkan rezki kami suami isteri n permudahkan kami utk byr loan..aammin)
4.  dan mcm2 lg kerisauan yg melanda...tak mampu nk luahkan....hahahaha..... hanya pikir positif n tuk kemudahan/keselesaan mase depan.....

nah tgk ni, eila kasi view skit rumah tu....





amik kau...skali ngan map eila kasi view...hehehe....


sebenar nyer eila tak berape pandai n tau psl urusan jual beli rumah ni.. tp tak tau kenape eila sgt berani nk beli rumah tu dgn tibe2..... nk kate persediaan nk beli rumah pn takde buat. eila rase ni rezki dr Allah. sbb tu kot eila berani nk beli rumah tu. maybe Allah bg rezki beli rumah n kemudian Allah bg eila rezki anak pulak, mane kite tau kn... sbb nyer rezki ALLAH dtg tanpa di duga.. Alhamdulillah.... Allah da bukak kn jln utk eila beli rumah... segala perancangan Allah adalah yg terbaik.... berdoa je la semoga segala urusan dipermudahkan dan Allah murahkan rezki kite dan bukak kn pintu rezki kite seluas2 nyer...aamin...

p/s:- tlg doa2kan segala urusan belian n binaan rumah dipermudakan yerk.... aammin.
p/s:- tq korang.
p/s:- kalau ade sape2 yg beli rumah n ade info pasal rumah ni, meh la share info2 tu yerk..






*********************************************************************************


semoga mahligai yg dibina diberkati, dirahmati, dumurahkan rezki, dikurniakan anak yg soleh/solehah dan kekal bahagie dr dunia hingga akhirat..
aminnn....
 
“Wahai Tuhanku! Kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa Mendengar (menerima) doa.” 
surah Ali-Imran :ayat 38, 

"Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat); dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi."
Al-Anbiya', ayat 89
 
 
*********************************************************************************







2 comments:

  1. bagus sis dah beli rumah, klau beli lambat2, harga makin naik.. saya juga yg belum beli. in shaa Allah ada jugak hasrat nak beli rumah bila balik mesia nanti. doakan saya ye :)

    http://blurplediary.blogspot.dk/2014/07/in-out-salam-perantauan-2014-drp-kami.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah, rezki nk bli umah tu dtg dlu... "inn sha Allah" nanti kite same2 ade "rumahku syurgaku"...aamin.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...